Verhuurbranche optimistischer over 2010

Redactie Redactie
• Laatste update:

Profiteren
Uit de peiling komen geen harde omzet- en winstcijfers naar voren, het is slechts een barometer van de gemoedstoestand in de bedrijfstak. Volgens Robert van Almkerk van de Bovag-afdeling Verhuur is de peiling wel een goede graadmeter voor de ontwikkelingen in de totale autobranche. “De verhuurbranche is de eerste die profiteert van het aantrekken van de economie. Bedrijven zijn erg voorzichtig met investeren en breiden hun wagenpark nog niet uit door middel van aankoop of leasing van voertuigen, maar kiezen in plaats daarvan voor huur.”

Bezettingsgraad
Ook voor de positievere verwachting van de winstgevendheid heeft Van Almkerk een verklaring: “Vorig jaar hebben veel autoverhuurders hun vloot ingekrompen, veelal vanwege de lage bezettingsgraad. Nu de vraag weer toeneemt, stijgt ook de bezettingsgraad naar een gezond niveau. Dat heeft zijn uitwerking op het bedrijfsresultaat.”
Van Almkerk waakt wel voor al te veel optimisme. “We zien een stijging in de vraag, maar dat betekent nog geen volledig financieel herstel. Het niveau van voor 2009 hebben we nog niet bereikt.”

Juichen met deuren dicht
Henk van den Helder, directeur van Hertz Benelux, beaamt de bevindingen van Bovag dat verhuurders positiever gestemd zijn dan vorig jaar. Ook hij verwacht een hogere winst over Q1-2010 dan over 2009. "Ik kan alvast melden dat de omzet ongeveer 15 procent hoger is", aldus Van den Helder. "Maar we juichen met de deuren dicht: we moeten afwachten of het geen opleving is, maar een structurele verbetering van de markt."

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.