ABN Amro: autobranche vertoont herstel

Redactie Redactie
• Laatste update:

`Importeurs hardste getroffen`
De bank noteerde in 2009 in totaal ruim 200 faillissementen (67% meer dan in 2008) onder autoretailers, waarvan 142 dealers. De autoservicebedrijven hielden zich in 2009 met een omzetdaling van 5,6% relatief het beste staande. “Hun omzet is minder conjunctuurgevoelig omdat zij die genereren uit veelal noodzakelijke, niet uit te stellen kosten aan banden, ruiten en schadereparaties”, aldus ABN Amro. De personenautoimporteurs zijn in hun omzet over 2009 het hardst getroffen. De daling van de nieuwverkopen met 22,5% in 2009 vertaalde zich direct bij de importeurs in een omzetdaling van 26,9%. Logischerwijs zal een stijging van de autoverkopen in 2010 leiden tot een omzetstijging.

Occasionmarkt
In de autohandel en -reparatie viel de omzet 14,5% lager uit. Op de occasionmarkt bleef het aantal verkopen stabiel, namen de voorraden af en daalde de gemiddelde statijd. Echter, de daling van de occasionvraagprijzen zette met 5% door en komt over de laatste twee jaar op 12%. Dat de occasionverkopen in januari 2010 met 10% daalden en over februari nauwelijks herstelden van de zware klap een jaar geleden, geeft aan dat de problemen in dit segment nog niet voorbij zijn.

Prognose 2010: 420 duizend stuks
ABN Amro signaleert uiteraard dat de verkopen in de eerste twee maanden van dit jaar weer plussen (met een kleine 12 procent), maar dat dit vooral te danken is aan particulieren die auto’s kopen in vooral de kleine segmenten. De leasebranche laat het vooralsnog afweten. De bank verwacht dat in de tweede helft van dit jaar alle segmenten van de autobranche zich in de herstelfase zullen bevinden. Ze gaat uit van een totale nieuwverkoop van 420 duizend personenauto’s in 2010.

Klik hier voor de sectoranalyse van ABN Amro.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.