NMa: geen nader onderzoek Focwa-eisen

Redactie Redactie
• Laatste update:

“De erkenningsregelingen voldoen aan de eisen die de NMa stelt: ze hebben een open karakter, zijn objectief, niet-discriminerend en vooraf duidelijk”, meldt de mededingingsautoriteit vandaag. “Daarnaast neemt een onafhankelijk orgaan een beslissing over de toelating tot de Focwa en kan de onderneming beroep aantekenen als de toelating geweigerd wordt.” Wel heeft de NMa er bij de Focwa op aangedrongen het bestaan van de beroepscommissie duidelijk op de site te vermelden.

Ruitschadehoek
Volgens diverse partijen uit vooral de ruitschadehoek, zou uit deze eisen blijken dat de Focwa prijsafspraken maakt met verzekeraars in ruil voor sturing naar Focwa-leden. Volgens de Nma blijkt uit een eerdere sectorstudie al dat hiervan geen sprake is. “Verzekeraars hebben contractvrijheid, waardoor in beginsel een verzekeraar zelf mag besluiten welke schadeherstelbedrijven hij selecteert.”
Ook zou de Focwa bewust ambulante herstellers weren door een bedrijfspand verplicht te stellen. “Geen onredelijke eis", stelt de NMa. “Focwa stelt leden de eis om onder alle weersomstandigheden een autoruit te kunnen vervangen, en daarmee om de beschikking te hebben over een eigen werkplaats indien dat voor een reparatie nodig is.” Daarbij merkt de NMa op dat lidmaatschap van de Focwa “niet nodig is om een succesvolle speler op de markt voor autoruitschadeherstel te worden, met of zonder eigen werkplaats.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.