Spyker doet nieuw bod op Saab (update)

Redactie Redactie
• Laatste update:

Vrijdag werden overnamegesprekken tussen het Nederlandse bedrijf en GM nog stopgezet omdat er uit boekenonderzoek problemen naar voren zouden zijn gekomen die niet op tijd konden worden opgelost. Victor Muller zegt in een statement een ‘11-point proposal’ te hebben ingediend waarin alle obstakels worden weggenomen.

“We hebben GM gevraagd om serieus naar ons nieuwe bod te kijken”, aldus Muller. “Ik ben ervan overtuigd dat we met dit plan een overeenkomst kunnen realiseren voor de deadline van GM op 31 december.”

General Motors zegt in een reactie hierop meerdere biedingen te hebben binnengekregen naar aanleiding van de mededeling dat Saab wordt ontmanteld. Het bedrijf doet geen nadere mededelingen.

Update 21-12, 16.00 uur:
Diverse media melden dat GM een overname door Spyker in eerste instantie afwees omdat ze niet wil dat haar technologie in Russische handen komt; de Russen Vladimir en Alexander Antonov zijn voor ongeveer 30% eigenaar van Spyker. Het nieuwe bod dat Spyker Cars zondag op tafel heeft gelegd, wordt alleen gesteund door de Mubadala Development, dat niet bij de financiering zelf betrokken is. In het eerste voorstel was een lening van de Europese Investeringsbank (EIB) nodig, waarvoor goedkeuring moet worden verkregen van de Europese Commissie; deze `EIB-instructie` zou Spyker nu hebben laten vallen.

`Geen interesse`
Het Financieel Dagblad tekent uit diverse Zweedse bronnen op dat analisten en de regering aldaar pessimistisch zijn over het doorgaan van de deal, mede omdat – aldus de analisten – GM niet geïnteresseerd is in een redding van Saab. Het zou namelijk kunnen betekenen dat ze een toekomstige concurrent in het zadel helpen. De Zweedse minister van Economische Zaken, Maud Olofsson zou hebben gezegd “alles te willen doen om Saab te redden", maar weinig hoop te koesteren op een goede afloop.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.