‘Autobranche stabiliseert begin 2010’

Redactie Redactie
• Laatste update:

“Een toename van de werkloosheid zal de consumentenbestedingen drukken, maar per saldo zal er toch een hoger verkoopvolume (in de autobranche – red) worden gerealiseerd, vooral gedreven door het zakelijk segment”, aldus Jacques van de Wal, hoofd sector research bij de bank.

De meeste sectoren laten nu al een flinke verbetering zien ten opzichte van het vorige kwartaal. De autobranche, transport & logistiek en zakelijke dienstverlening zullen vanaf medio 2010 herstel laten zien, verwachten de sectoreconomen. Andere sectoren zoals retail en de bouw gaan het komende half jaar nog niet herstellen. ABN Amro verwacht zelfs dat de omzet in de bouw nog sterk gaat dalen.

ING
Bij ING wil men nog niet spreken van herstel. “Volgend jaar laten de autoverkopen een toename zien ten opzichte van dit jaar, maar in historisch perspectief bezien is de markt nog niet op het oude niveau”, zegt Stefan van Woelderen senior sectoreconoom bij ING. De nog afnemende werkgelegenheid drukt de autoverkopen op de particuliere markt. “Aan de andere kant neemt het consumentenvertrouwen toe en zullen de nieuwe belastingmaatregelen ook enigszins de verkopen stimuleren.” Van Woelderen verwacht dat de autobranche het vooral van de zakelijke markt zal moeten hebben. “Dit jaar zijn er veel leasecontracten verlengd. Die zullen volgend jaar moeten worden vernieuwd. Dit zal voor de nieuwverkopen zwaarder wegen dan het effect van de bezuinigingen.”

Anders dan ABN Amro denkt ING dat de positieve trend vooral de tweede helft van volgend jaar zichtbaar zal worden. “In absolute aantallen zal de eerste helft, zoals altijd, zwaarder wegen, maar ik verwacht dat de tweede helft, waarin doorgaans minder wordt geregistreerd, een relatieve groei zal laten zien.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.