‘Spyker doet bod op Saab’ (Update)

Redactie Redactie
• Laatste update:

Een bron in de top van Spyker ontkent tegenover Automotive dat er een overnamebod is gedaan. Topman Victor Muller is niet bereikbaar voor commentaar, hij verblijft voor zaken in de Verenigde Staten. Analist Jeroen Willard van AFK laat aan Dow Jones weten dat "een transactie waarin het aandeel Spyker als betaalmiddel wordt gebruikt, zou een interessante mogelijkheid kan bieden voor een beursexit".

Koenigsegg

Het Zweedse merk is een race tegen de klok begonnen nu het Zweedse Koenigsegg zich terugtrok uit een voorgenomen overname. GM moet Saab voor het einde van het jaar zien te verkopen, anders wordt het merk opgedoekt. De Chinese fabrikant BAIC is ook in de race om Saab over te nemen.

De ene sportwagenfabrikant stapte uit de deal en de volgende zou dus opstaan. Spyker zou gisteren het bod volgens Automotive News Europe schriftelijk bij GM hebben ingediend. Het merk zou geïnteresseerd zijn vanwege het sterke imago van Saab, en de ontwikkelplannen voor de nieuwe 9-4X crossover. Spyker kan daarmee eindelijk z’n lang begeerde suv in handen krijgen. De plannen zien er “extreem levensvatbaar uit”, zei de bron tegen ANE. Op de lange termijn zou Spyker ook kunnen profiteren van het delen van technologie en onderdelen.

Een kleine twee weken geleden maakte Spyker nog bekend uit kostenoverweging de productie uit Nederland naar Engeland te verplaatsen. Het al jarenlang verlieslatende merk bouwde en verkocht dit jaar enkele tientallen auto`s. Overigens nog altijd meer dan Koenigsegg, dat sinds de oprichting niet meer dan zo`n veertig auto`s produceerde.