Kia Nederland wint eerste kort geding (Update)

Redactie Redactie
• Laatste update:

Paul van Zessen, woordvoerder van de groep opgezegde dealers, is teleurgesteld over de uitslag. "Kia Nederland ging failliet, niet wij. Wie had kunnen bedenken dat we als groep van dertig gedupeerde bedrijven na het faillissement van Kia Nederland nog vijf maanden in onzekerheid zouden verkeren. Een gemiste kans voor de nieuwe importeur en slecht voor het merk Kia."

Duitse jurisprudentie
Toch geeft Van Zessen de strijd nog niet op. "Zoals ter zitting al aan de orde is gesteld, wordt deze procedure uiteindelijk beslist bij het gerechtshof. De appèlprocedure kan met spoed worden gevoerd en zal in dat geval waarschijnlijk ruim twee maanden in beslag nemen. Er zijn inmiddels twee recente arresten van Duitse gerechtshoven die beide op grond van het mededingingsrecht de betreffende importeurs hebben gedwongen tot erkenning van een zich kwalificerende reparateur."

Tweede rechtszaak
In de andere rechtszaak – die afgelopen maandag diende in Amsterdam – eisen vier opgezegde erkend reparateurs dat ze alsnog een nieuw aftersalescontract krijgen. In deze zaak heeft de voorzieningenrechter besloten om de hulp van de NMA in te roepen met betrekking tot het mededingingsvraagstuk. Een unicum, want nog niet eerder riep een voorzieningenrechter de hulp van de mededingingsautoriteit in. De rechter komt op 15 oktober met een tussenvonnis waarin hij aangeeft welke vragen hij aan de NMA gaat stellen. Dan gaat het nog ongeveer een maand duren voordat er een definitief vonnis uitgesproken wordt.

Bovag eventueel naar Brussel
De uitspraak van vandaag betekent volgens Bovag Autodealers niet dat het einde van de erkend reparateur in zicht is. Bovag-jurist Arnold Koopmans: "De uitspraak nu is specifiek voor dit geval in Nederland. Bij een andere rechtbank en een andere rechter kan er heel goed  een andere uitkomst volgen, vooral omdat er zich in beide zaken een andere discussie heeft ontsponnen. We wachten dus de tweede uitspraak af. Maar als de eisers wederom ongelijk krijgen, gaan wij direct naar Brussel om daar de zaak aanhangig te maken."

`Strategie noodzakelijk`
KMN-directeur Cor Baltus is tevreden over de uitspraak waarin de rechter KMN op alle punten in het gelijk stelde. Maar Baltus begrijpt dat deze uitspraak voor de eisers grote consequenties heeft. "Ik snap de frustraties heel goed. Maar wij vinden nog steeds dat deze strategie nodig is om toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden."  

Lees hier het vonnis.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.