Kabinet pakt bpm-ontduiking aan

Redactie Redactie
• Laatste update:

In de U-bochtconstructie wordt een nieuw te leveren auto eerst op buitenlands kenteken gezet om vervolgens te worden geïmporteerd als gebruikt voertuig. Hierover hoeft minder bpm betaald te worden. In het nieuwe belastingjaar wordt er strenger gecontroleerd of importauto’s wel echt gebruikt zijn. Er wordt daarbij onder meer gekeken naar de kilometerstand en de registratieperiode.

Een andere truc is de hagelschadeconstructie. Hierbij wordt een jonge Nederlandse schadeauto geëxporteerd om bpm-teruggaaf te incasseren. Deze wordt gebaseerd op de catalogusprijs. Snel daarna wordt de auto weer ingevoerd. De te betalen bpm wordt dan gebaseerd op een taxatierapport waarin de auto vanwege de schade minder waard is geworden. Voortaan wordt bij herinvoering van schade-auto’s de bpm gelijk gesteld aan de bij uitvoer teruggegeven belasting. Er wordt wel een kleine afschrijving toegestaan voor de periode dat de auto in het buitenland was.

Ook wil het kabinet automobilisten aanpakken die door auto`s te chiptunen bpm en bijtelling ontduiken. Zij kopen een auto met zeer lage CO2-uitstoot waarover geen of minder bpm hoeft te worden betaald. Voor zakelijke rijders geldt een lager bijtellingstarief. Door middel van chiptunen wordt vervolgens het motorvermogen opgevoerd waardoor hij veel minder zuinig wordt. Als dit binnen drie jaar na registratie gebeurt, zal de overheid bpm naheffen en een boete opleggen. De Belastingdienst gaat dit monitoren.
De Bovag noemt deze maatregel symboolpolitiek. "De omvang van het probleem is onduidelijk, maar waarschijnlijk zeer gering. Het handhaven van deze wet is welhaast ondoenlijk en in elk geval zeer kostbaar. Bovendien zou er dan ook een regeling moeten komen voor auto’s die zuiniger getuned worden. Die kunnen immers in een lagere bpm en bijtellingsklasse terechtkomen", laat de branchevereniging weten.

Bekijk hier de belangrijkste punten voor de autobranche uit het Belastingplan 2010.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.