GM: verkoop Opel verloopt moeizaam

Redactie Redactie
• Laatste update:

De afgelopen week hebben GM en het Opel Trust Board, dat Opel tijdelijk beheert, met beide bieders om de tafel gezeten. “Aangezien er op het aanbod van RHJI weinig aan te merken was, hebben we de meeste tijd met het Magna/Sberbank team gepraat”, zegt Smith. Hij vindt het geen gemakkelijke gesprekken. “Het is moeilijk knopen doorhakken met drie partijen in de kamer. Er werd weinig vooruitgang geboekt waarbij soms reeds besproken onderwerpen opnieuw ter tafel werden gebracht.”

Rusland
Een heikel punt voor GM is intellectueel eigendom. “De transactie mag geen pijplijn worden om kostbaar intellectueel eigendom te verschepen naar onbekende bestemmingen”, aldus Smith. Ook noemt hij Rusland, het thuisland van Magna’s partner Sberbank, een obstakel.

Smith noemt drie doorslaggevende zaken voor de overdracht. Hoeveel overheidsgeld ervoor nodig is (bij RHJI zou dit volgens Smith minder zijn), de onafhankelijkheid van Opel op lange termijn (RHJI zou desgewenst bereid zijn Opel op termijn weer terug te verkopen aan GM) en de bereidheid en mogelijkheid tijd en geld in Opel te investeren. Hierbij is het volgens Smith belangrijk dat de investeerders gedurende lange tijd op één lijn zitten. “En dat is moeilijker met drie partijen dan met twee.”