Europese Opel-dealers eens over aandeel

Redactie Redactie
• Laatste update:

De Europese dealers gaan de komende drie jaar 150 euro per verkochte Opel afdragen aan een fonds waaruit een aandeel van tien tot vijftien procent moet worden gekocht. In totaal wordt er zo’n 500 miljoen euro bij elkaar gebracht. “Voor sommige landen, vooral de Oost-Europese, is het erg moeilijk dit geld op te brengen. Het maakt soms wel dertig procent van de winst uit. Het is echter een investering die nodig is en we zijn dan ook blij dat de dealers de ernst van de zaak inzien”, aldus Jaap Timmer, voorzitter van Euroda.

De dealervereniging wil naast het minderheidsaandeel plaats nemen in de raad van bestuur en een financiële return on investment. Hierover gaat het in onderhandeling met GM Europe.

Volgens Euroda zijn GM Europe en de Duitse regering erg positief over het initiatief. Wat de andere investeerders die in de race zijn voor een aandeel in Opel ervan vinden, is niet bekend. “We kunnen ons voorstellen dat Magna meer interesse heeft om met ons samen te werken dan Fiat. Desalniettemin zullen we ons hard maken voor een positieve samenwerking. This baby has to fly", aldus Albert Still, vice-president van Euroda.

Euroda hoopt een investeringspartner te vinden die geld voor het aandeel voor wil schieten, wat de komende drie jaar zal worden terugbetaald. “Anders moeten we een financierder vinden en dat is in deze tijd natuurlijk erg moeilijk”, zegt Timmer.