Autohandel: leasemaatschappijen verstoren de markt

Redactie Redactie
• Laatste update:

Leasemaatschappijen, importeurs, dealerholdings en autofabrikanten zouden bij hun aankoop- en productiebeleid de praktijkkennis van autohandelaren meer moeten benutten, zo vinden de handelaren. Zij weten naar eigen zeggen namelijk het best van iedereen wat er in de markt courant is, en wat er in de toekomst courant zal zijn. "Ze willen dan ook meer betrokken worden bij het productie- en aankoopbeleid", zegt directeur Hans Kraaijeveld van Collega-Mail.

Keuzevrijheid
“Dat kan natuurlijk nooit”, reageert algemeen directeur John Spies van ING Car Lease, in omvang de derde leasemaatschappij van Nederland. “De klant bepaalt in welke auto hij wil rijden. Dat heeft niets te maken met klantvriendelijkheid, maar met de noodzakelijke keuzevrijheid.” Volgens Spies beïnvloeden leasemaatschappijen de autokeuze wel degelijk door de restwaarde bij te stellen aan de hand van de verwachte courantheid. “Natuurlijk kijken wij voortdurend naar marktbewegingen en spelen wij daar met onze restwaardes continu op in.” Spies is het dan ook volstrekt oneens met de veronderstelling dat zijn bedrijf schuldig zou zijn aan verstoring van de markt. “We zoeken altijd het optimale afzetkanaal en de groothandel is daarin voor ons juist een belangrijke, solide partner. Alleen ligt hun rol niet aan de inkoopkant.”

Europa
In het onderzoek zeggen handelaren geen bedreiging te zien in de recente ontwikkeling dat leasemaatschappijen zelf actief worden in het handelskanaal. “Zij missen de expliciete vaardigheden en marktkennis”, redeneren de handelaren.

Uit het onderzoek blijkt verder dat groothandelaren over het eigen segment denken dat in de groep handelaren die tussen de 1.500-5.000 stuks per jaar verkoopt een verdere specialisatie zal plaatsvinden. Een deel zal zich meer gaan richten op de b-to-c verkopen en een groot deel zal zich focussen op het opbouwen van Europa-breed netwerk van klanten.

Alle resultaten van het onderzoek worden vanavond bekend gemaakt tijdens de Automotive Insiders Spiegelsessie, waarin occasionverkoop centraal staat.

Bijgewerkt op 6 mei 15:57 uur.