H2 Equity koopt Sator van Frits Kroymans (update)

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het akkoord tussen H2 en Citadel, een industriëel conglomeraat dat voor 100 procent eigendom is van Frits Kroymans, moet nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de NMa en de ondernemingsraad van Sator. Na goedkeuring volgt uiterlijk op 31 mei 2009 de daadwerkelijke overname. Het resterende Sator-aandeel van twintig procent blijft in handen van Van Heck Investments in Rotterdam. De overname heeft geen gevolgen voor het huidige management en de rest van het personeel.

Drie maanden
Op 23 januari 2009 nam Citadel Enterprises het Kroymans Corporation belang in Sator Holding over, nadat de Kroymans Corporation in zwaar weer terecht kwam. Citadel verkoopt het belang nu dus weer door aan H2.
Adriaan Roggeveen, directievoorzitter Sator Holding, is blij met de overname. "We hebben dit zelf geïnitieerd. De belangen van onze afnemers, leveranciers en medewerkers zijn hiermee gediend. Volgens de Sator-topman sluit de groeigerichte aanpak van H2 Equity Partners naadloos aan bij de groeiambities van Sator. "H2 is geen club die op de winkel past, maar een partij die met een buy and build strategie investeert in bedrijven met groeipotentieel."
Eind vorig jaar, toen de financiële problemen van Kroymans duidelijk werden, werd er ook al onderhandeld met H2. Toen ging het Sator-belang uiteindelijk naar Citadel, omdat de durfinvesteerder niet bereid was de verlangde overnamesom te betalen. Nu heeft het met de nieuwe eigenaar dus alsnog een akkoord bereikt.

Schil
Sator is in de Benelux een grote speler op het gebied van auto-onderdelen en werkplaatsuitrusting. Tot de holding behoren onder meer Van Heck & Co, Havam, Nipparts, Pauwels, Harrems Tools en het Belgische Van Heck-Interpieces. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 275 miljoen euro. Er werken 750 mensen. Sator wil de komende jaren verder groeien door het exporteren van de eigen concepten, vooral naar gebieden in de schil rond de Benelux; het Noorden van Frankrijk en westelijke delen van Duitsland.
H2 Equity Partners is een private equity investeringsfonds dat investeert in een breed scala van industrieën zoals handel, productie, dienstverlening en media. In de autobranche heeft het een belang in Pouw Automotive Group, een dealerholding die de merken VW, Audi en Peugeot voert. Ook heeft het een belang in de evenementenhallen in Gorinchem en Hardenberg.

Update 9 juli 2009
De NMa en ondernemingsraad hebben toestemming gegeven voor de overname. Deze is vanaf vandaag van kracht.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.