‘Overheid haalt CO2-doelen niet’

Redactie Redactie
• Laatste update:

CO2
Het Nederlandse beleid om CO2-uitstoot te verminderen, is minder effectief dan verwacht. Volgens de Rekenkamer komt dit doordat het autogebruik van 1999 tot 2007 – de periode dat metingen zijn verricht waarop het instituut zijn berekeningen baseert – gestegen is met veertien procent. Bovendien zijn deze auto’s nauwelijks zuiniger geworden. Dat de maatregelen van de overheid niet het beoogde resultaat opleveren, komt omdat ze niet, later of minder strikt zijn doorgevoerd. Als voorbeelden noemt de Rekenkamer de kilometerbeprijzing, fiscale ontmoediging van woon-werkverkeer en snelheidsverlaging.

Schoon
Ook het verbeteren van de luchtkwaliteit in Nederland verloopt trager dan in de Europese Unie in 1999 is overeengekomen. Nederland voldoet niet aan de peildata op het gebeid van gemiddelde concentratie fijnstof per dag en gemiddelde concentratie stikstofdioxide per jaar. Het kabinet heeft daarover eerder al uitstel aangevraagd bij de Europese Commissie.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.