VNA: autoleasemarkt plust 5,8%

Redactie Redactie
• Laatste update:

Uit de cijfers van de nieuwverkoop is wel duidelijk een trend naar vergroening waarneembaar. Zo steeg het aantal nieuwe lease-auto’s met een energielabel A volgens de VNA met 253% en daalde de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuw registreerde lease-auto’s ten opzichte van 2007 met ruim 5%. Het aantal lease-auto’s op een alternatieve brandstof (hieronder vallen ook de hybrides)steeg explosief naar 9.500 (2007: 700). "Wij zijn tevreden met de groei van de vloot, maar dat zegt natuurlijk niets over omzet of rendement”, zegt VNA-directeur Renate Hemerik. “Die cijfers hebben wij ook niet.”

Over 2009 is ze terughoudend. “De geschiedenis leert dat de resultaten in de leasebranche de conjunctuur met enkele maanden vertraging volgen. En de berichten uit de markt over januari en februari zijn niet erg bemoedigend. Dat dit een moeilijk jaar wordt, en dus minder florissant dan 2008, lijkt mij zeer waarschijnlijk.”

Volgens de VNA worden bedrijven door de economische crisis voorzichtiger met het aangaan van verplichtingen, dus ook met het inzetten van auto’s van de zaak. Verder zorgt het geringe consumentenvertrouwen voor stagnatie op de occasionmarkt, waardoor de restwaarde van voertuigen blijvend onder druk staat. “En die restwaarde had al een deuk opgelopen door de wijze waarop de overheid is omgesprongen met het afbouwen van de bpm”, aldus Hemerik. Tot slot zijn banken terughoudend bij de financiering van wagenparken. Dit alles zorgt voor stijgende leaseprijzen, aldus VNA. Volgens de vereniging biedt de crisis ook kansen: “Er is meer interesse in een off-balance financiering. Hiermee kan de ondernemer immers zijn geld inzetten voor zijn kernactiviteiten in plaats van voor het financieren van een wagenpark.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.