De Jager: geen steun voor autobranche

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het kabinet pakt de kredietcrisis en dreigende inflatie aan met algemene maatregelen. “We proberen de koopkracht van mensen voor volgend jaar te vergroten. We zien af van een verhoging van de btw. Dat kost ons twee miljard euro. En bedrijven mogen volgend jaar bepaalde activa versneld afschrijven, ook bestelauto’s en vrachtwagens. Zo hopen we alle branches te ondersteunen”, aldus De Jager.

Lagere belastingopbrengsten
Voor volgend jaar is de prognose dat er aanzienlijk minder auto’s verkocht gaan worden. Dat betekent lagere belastinginkomsten. Volgens De Jager hoeft hij dat niet te compenseren. Hetzelfde geldt voor de lagere belastinginkomsten omdat er goedkopere en zuinigere auto’s verkocht worden. “Wij houden er rekening mee dat er in de komende jaren veel zuinige modellen op de markt komen. Verder ramen wij geen gedragseffecten dus als er veel ‘goed’ gedrag plaatsvindt en mensen bijvoorbeeld hybrides gaan leasen, dan kost dat geld. Ik hoef dat niet te compenseren. Bovendien ben ik verantwoordelijk voor circa 135 miljard euro aan belastingopbrengsten, de plussen en minnen houden elkaar meestal in evenwicht.”

De Jager heeft ook opdracht gegeven tot een onderzoek naar een sloopregeling. "Ik onderzoek nu of ik bijvoorbeeld een bpm-korting kan geven op nieuwe auto’s als daar een sloopauto voor wordt ingeruild." De staatssecretaris vindt wel dat de branche moet bijdragen aan een regeling. "Het geld dat in het `verwijderingsbijdrage` potje zit, is wat mij betreft niet de enige inbreng van de branche. Dat geld is door automobilisten opgebracht." De Jager verwacht overigens niet dat een sloopregeling voor 2010 operationeel is.

Stop Bos campagne
Ook reageert De Jager op de Stop Bos campagne van vorig jaar. “De branche was tijdig op de hoogte van de kabinetsplannen. En het is het natuurlijk nooit leuk als er zo op de man wordt gespeeld als bij die campagne. Wij moeten geld binnenhalen, zodat andere ministeries het uit kunnen geven. En het confrontatiemodel dat de branche inzette heeft tot niets geleid. Het belastingplan is nooit in gevaar geweest en is op het punt van mobiliteit zelfs ongewijzigd aangenomen.”

Lees het hele interview met De Jager in Automotive 24 die vandaag verschijnt.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.