Autodealers open voor private equity

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het accountants- en adviesbureau vroeg 220 dealers naar hun mening over de rol van private equity huizen in de Nederlandse autobranche. Vijfenzestig dealers, ofwel bijna dertig procent, geeft aan op dit moment open te staan voor overname of participatie door zo’n investeringsmaatschappij. "Het is opvallend dat automotive retailers in het huidige tijdsgewricht zo positief staan tegenover private equity investeerders", aldus Cees Rustenhoven van Ernst & Young.

Vestigingen sluiten
Meer dan de helft van de respondenten verwacht dat private equity huizen de komende jaren gaan zorgen voor een herstructurering van de dealersector. Volgens Rustenhoven is daar ook alle aanleiding toe. “De Nederlandse distributiestructuur is één van de minst efficiënte in Europa. Per vestiging worden er in Nederland gemiddeld slechts 175 nieuwe auto’s per jaar verkocht, terwijl dit aantal in bijvoorbeeld Groot-Brittannië op 475 ligt. Private equity bedrijven zullen niet aarzelen om slecht renderende vestigingen te sluiten. Een maatstaaf die hierbij kan worden gehanteerd, is dat een goed georganiseerde dealergroep per vestiging minimaal 350 nieuwe auto’s moet verkopen”, aldus Rustenhoven.

Overigens verwacht slechts acht procent van de ondervraagde dealers zelf op korte termijn door een private equity partij te worden benaderd voor een overname.

Meer over de opkomst van private equity in de autobranche in Automotive 23, die vandaag verschijnt.Foto: Hollandse Hoogte

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.