Professor: schadesturing niet in de haak

Redactie Redactie
• Laatste update:

En het is nadelig voor de keuzevrijheid van de consument.”
Winter stelt dat de invloed van de samenwerkingsverbanden van verzekeraars – Schadegarant, Topherstel en Achmea/Interpolis – te groot is. “Door de combinatie van marktmacht en perverse sturingsprikkels beïnvloeden verzekeraars de concurrentie tussen schadeherstelbedrijven negatief.” Volgens hem moet Nederland een voorbeeld nemen aan Amerika, waar al in 35 staten ‘anti steering laws’ van kracht zijn.
Winter is adviseur van enkele autoglasreparateurs die niet in de netwerken van de verzekeraars zitten. Zijn aanklacht is dan ook vooral gericht op de glasschademarkt. “In de bodyrepair beslaat het netwerk van de verzekeraars een groot aantal spelers. De ruitschademarkt wordt gedomineerd door twee spelers. Dat is geen gezonde situatie.”
Het Verbond van Verzekeraars stelt overigens dat de keuzevrijheid van de consument in stand blijft, en dat het aanstellen van preferred suppliers door verzekeraars juist tot een lagere verzekeringspremie leidt.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.