VNA: ‘Vlooteigenaren gedupeerd door bpm-afbouw’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Zeer zuinige auto’s met een uitstoot van minder dan 110 gram/kilometer (benzine) of 95 gram/kilometer (diesel) worden met ingang van 2009 vrijgesteld van bpm. "De vrijstelling van BPM is gunstig voor iedereen die in het komend jaar een auto kan uitzoeken. Maar door het schrappen van de belasting daalt de waarde van de auto’s die nu al op de weg zijn, scherp. Wie dit jaar al voor een energiezuinige auto koos, wordt daar nu voor gestraft", zegt directeur Renate Hemerik.
Ook vindt de VNA het spijtig dat alleen voor de komende vijf jaar is vastgelegd hoe de bpm wordt afgebouwd naar nul. "Minister Eurlings en staatssecretaris De Jager hadden ons toegezegd dat de hele ombouw zou zijn vastgelegd. Nu zijn de voornemens weggestopt in een vrijblijvend memorie van toelichting. Daar willen we graag opheldering over", stelt Hemerik.
De VNA is wel te spreken over de toevoeging van een extra bijtellingscategorie. "Dat is een stap in de goede richting. Wij zouden ons kunnen voorstellen dat er behalve de milieukenmerken ook wordt gekeken naar bijvoorbeeld het privégebruik."

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.