Gemengde gevoelens over afblazen milieuconvenant

Redactie Redactie
• Laatste update:

De invoering van de kilometerheffing maakt onderdeel uit van het milieuconvenant. De ministeries zijn het oneens over de vraag of de bpm-heffing volledig moet worden afgeschaft bij de invoering van de kilometerheffing. Een tweede reden waarom het sectorakkoord stukliep, is een clausule die de vervoerders in staat stelt om zich alsnog uit het convenant terug te trekken als de contouren van het belastingplan 2009 ze niet aanstaan. De branchemaatschappijen willen deze clausule omdat de overheid in hun ogen een onbetrouwbare partner is geworden door de invoering van de belastingmaatregelen zoals de C02-heffing en fijnstofdifferentiatie dit jaar.

Bovag wil pas een milieuconvenant ondertekenen als duidelijk is hoe de langetermijnvisie van de overheid inzake vergroening van de autobelastingen er uitziet. De meningsverschillen tussen de verschillende ministeries sterken Bovag in zijn standpunt dat het onverstandig is om nu een milieuakkoord te sluiten. Financiën tornt aan de uitgangspunten van het Plan Nouwen voor invoering van de kilometerprijs en zet daarmee het draagvlak ervoor op het spel. Bovag, en ook RAI Vereniging, betreuren dat.

Bovag-directeur Koos Burgman: “We hopen dat minister Eurlings, die in principe wél voor volledige afbouw van de bpm is en sterk hecht aan maatschappelijk draagvlak voor de kilometerprijs, zijn collega`s op Financiën alsnog weet te overtuigen van de noodzaak de bpm volledig af te bouwen."

RAI Vereniging is teleurgesteld omdat een goed eindresultaat lange tijd voor het grijpen lag. Peter Janssen, directeur RAI Vereniging, is het wel met Burgman eens: “Anders betalen voor mobiliteit betekent een variabilisering van de vaste lasten van het autobezit en daarmee een volledige afschaffing van de bpm. Goede afspraken zijn daarom een essentieel onderdeel van onze duurzaamheidvisie. Het Ministerie van Verkeer heeft daarover een helder uitgangspunt geformuleerd waarin wij ons kunnen vinden.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.