Amsterdam op slot voor vervuilend verkeer

Redactie Redactie
• Laatste update:

Deze milieuzone is vanaf eind 2009 verboden terrein voor personenauto’s van voor 1992 op benzine en LPG, en dieselauto’s zonder roetfilter. De gemeente biedt mensen die binnen de Ring A10 wonen en een auto hebben die de milieuzone niet meer in mag een sloopsubsidie variërend van €500 (benzine- en LPG-auto’s), €1.000 (diesels) tot €1.500 (bestelauto’s).

Overige maatregelen binnen de actieplannen Goederenvervoer en Voorrang voor een Gezonde Stad omvatten onder andere het stimuleren van openbaar vervoer, fiets, P+R, autodelen en het voorrang geven aan schone auto’s bij de aanvraag van een parkeervergunning. Daarnaast geldt de milieuzone ook voor vervuilend vrachtverkeer. Voor deze groep worden vanaf 1 oktober 2008 al beperkende maatregelen ingesteld.

De Bovag en RAI Vereniging zijn positief over de plannen van de gemeente. Harald Bresser: “We zien zeker goede elementen in de plannen. Het college legt de vinger op de zere plek door niet de nieuwe maar juist de oude auto’s aan te pakken. Dit kleine percentage van auto’s levert een groot deel van de vervuiling, dus die moeten aangepakt worden. De sloopregeling in Amsterdam is in lijn met wat wij vorig jaar landelijk probeerden te bereiken. Het gaat zelfs nog verder; de regeling is niet alleen voor dieselauto’s – waar wij voor pleitten – maar ook voor oude benzine-auto’s. We staan positief tegenover het instellen van milieuzones, maar als dit plan wordt uitgebreid naar andere steden, moeten wel alle steden dezelfde regels hanteren. Bij voorkeur zou dit voor de hele EU moeten gelden.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.