Europese ministers willen stillere banden

Redactie Redactie
• Laatste update:

De Europese Comissie wil medio 2008 komen met een concreet voorstel.
Verlaging van de geluidsnorm zou een besparing opleveren doordat er bijvoorbeeld minder geluidswallen langs snelwegen nodig zijn. Op dit moment zijn al geluidsnormen (2001/43/EG) voor autobanden – in de zogeheten bandenrichtlijn 92/23/EC – van kracht voor OE-banden, in 2009 geldt diezelfde norm voor de vervangingsmarkt.
Volgens brancheorganisatie Vaco voldoet 80% van alle aftermarket banden nu al aan die geluidsnormen. “En meer dan de helft van alle A-merk banden in de vervangingsmarkt voldoet ook al aan die nieuwe 3 decibel-norm”, zegt Vaco-secretaris Ruud Spuijbroek. Volgens de Vaco kunnen autobanden niet zonder meer stiller gemaakt worden. “Een band is een combinatie van eigenschappen”, zegt Spuijbroek. “Je kunt banden nog veel stiller maken, maar dat gaat dan ten koste van zaken als natweer-eigenschappen. De remweg op nat wegdek wordt langer. Het ministerie wilde een jaar geleden de geluidsnorm nog met 5 decibel verlagen, maar we hebben hen kunnen duidelijk maken dat dit niet gaat.” De Vaco is van mening dat een ander wegdek veel effectiever zou zijn bij het drukken van verkeerslawaai. “In Zeeuws Vlaanderen ligt een proefstuk met rubberasfalt”, zegt Spuijbroek. “Dat schijnt goed te werken. Je kunt zulk asfalt ook neerleggen op plekken waar de geluidshinder het grootst is.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.