NDA stelt rol in Bovag ter discussie

Redactie Redactie
• Laatste update:

“De dealers vertegenwoordigen het grootste economische en maatschappelijke belang binnen Bovag en die positie willen we graag terugzien”, zegt NDA-voorzitter Geert Vermeer. “Er gaat al langer een discussie binnen Bovag over de toekomst van diverse afdelingen, wat uiteraard een goede zaak is. De transparantie in autoland wordt steeds groter, dan moet je je als merkkanaal goed positioneren."
Het is duidelijk dat de NDA zich vooral stoort aan de uitingen van ‘collega-afdeling’ Auto Bedrijven Associatie ABA. “Het kan niet zo zijn dat de naam Bovag wordt uitgedragen door een andere afdeling met acties die zich richten tégen dealers”, aldus Vermeer. “Het is niet uitgesloten dat de naam NDA plaatsmaakt voor de naam Bovag Dealer Associatie, of BDA. Deze BDA moet een grotere zelfstandigheid krijgen dan de huidige NDA. Dat is ook goed voor Bovag” Vermeer denkt dat hier voor het einde van het jaar duidelijkheid over is.
Het NDA-bestuur heeft dit voornemen vastgelegd in een manifest, dat inmiddels naar Bovag-voorzitter Jan Ploeg is gestuurd. Vermeer geeft toe dat deze discussie niet nieuw is. “Maar de tijd van pappen en nathouden is voorbij.”
De ABA claimde op de ABA-ledendag in juni met 3.400 leden de grootste afdeling te zijn en de meeste contributie binnen te brengen. De NDA brengt daar nu tegenin dat het ‘met 42.000 werknemers en 26 miljard euro omzet van groot economisch en maatschappelijk belang is’. “Dat willen we terugzien”, aldus Vermeer. Anton Pluim, secretaris ABA, zegt in een reactie dat het hem een goed idee lijkt de naam ABA eveneens om te dopen en de naam Bovag erbij betrekken. “Het versterkt de eenheid van de afdelingen naar buiten toe. We zouden dat wel toejuichen.”
Bovag-woordvoerder Paul de Waal reageert terughoudend over de harde taal van de NDA. “We hebben al eerder een strategische heroriëntatie aangekondigd. Dit kan je zien als een prelude daarop, waarbij de NDA haar wensenlijstje laat zien. Ze willen meer gebruik gaan maken van de naam Bovag, dat lijkt mij een goede zaak.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.