RAI: liever de bijtelling omhoog

Redactie Redactie
• Laatste update:

Zalm kwam tot zijn voornemen na een voorstel van CDA-parlementariër Liestbeth Spies: deze wil de bijtelling op minder schone auto’s verhogen, zodat leaserijders worden geprikkeld om schonere auto’s te gaan rijden. Boutens: “Wij voelen meer voor het voorstel van Spies, want dat rommelt niet aan de bpm. De bpm is een stervende belasting, daar moet je niet nog allerlei kerstballen in gaan hangen. Het voorstel van Spies is daarnaast een veel grotere stimulans voor de berijder.”

Nadeel van de huidige discussie is volgens Boutens ook dat de begrippen ‘schoon’ en ‘zuinig’ door elkaar beginnen te lopen. Sinds 1 juli wordt er een bpm-korting c.q. een bpm-malus gegeven op basis van het energielabel van een auto, dat gebaseerd is op zijn CO2-uitstoot (zijn verbruik dus). Zalm lijkt nu van plan te zijn ook het begrip ‘schoon’ in de bpm te versleutelen, en dan gaat het om de uitstoot van een aantal vervuilende stoffen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.