Machtsstrijd bij GM verhevigt zich

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het was Kerkorian die GM-topman Rick Wagoner enkele maanden geleden dwong om met Carlos Ghosn van Renault-Nissan te gaan praten over samenwerking.

Nu deze gesprekken op niets zijn uitgelopen, demonstreert Kerkorian zijn ongenoegen door York terug te halen uit het concern. Ook heeft de 89-jarige rijkaard laten weten dat hij afziet van zijn plan om zijn aandelenbezit in GM te vergroten van 9,9% naar 12%. Dit omdat hij het niet eens is met de ‘abrupte’ wijze waarop de gesprekken over samenwerking zijn afgebroken, en omdat er niet door een onafhankelijke derde partij naar de alliantiemogelijkheden is gekeken.

In een reactie heeft GM (lees: Rick Wagoner) laten weten dat de twaalfkoppige GM-directie – dus inclusief York – vorige week unaniem heeft besloten om de gesprekken met Renault-Nissan te staken. Ook wijst het concern erop dat er grote vooruitgang wordt geboekt met de hervormingen die het verlieslijdende GM doorvoert, en dat die vooruitgang groter is dan ‘sommige sceptici’ (lees: Kerkorian) voor mogelijk hielden.

Overigens bestrijdt het kamp Kerkorian dat York vorige week instemde met het stoppen van de gesprekken met Renault-Nissan.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.