Focwa Specialisten en Bovag praten over samengaan

Redactie Redactie
• Laatste update:

De twee partijen voeren al sinds vorig jaar gesprekken over samenwerking. De verenigingen hebben een grote overlap in leden en in activiteiten en belangenbehartiging. Focwa Specialisten heeft zo’n 650 leden in zes vakgroepen: poetsbedrijven, restauratiebedrijven, ruitherstelbedrijven, bekleedbedrijven, caravan- en camperservicebedrijven en motorfietsschadeherstelbedrijven. 

Naast samenwerking met Bovag is het ook een mogelijkheid dat Focwa Specialisten, zoals in de huidige situatie, een zelfstandige vereniging blijft in de Federatie Focwa. Het bestuur van Focwa Specialisten verwacht in de loop van 2016 een besluit te nemen.

Bovag startte vorig jaar een eigen schadeherstelafdeling en voert sinds de plannen hiervoor bekend werden al gesprekken met Federatie Focwa over de toekomst van de twee verenigingen en manieren waarop zij kunnen samenwerken. Deze gesprekken staan los van de gesprekken die Focwa Specialisten voert met Bovag, zegt Hans Joosten, secretaris van Focwa Specialisten: “Specialisten en Schadeherstel zijn twee zelfstandige entiteiten binnen de Federatie Focwa.”

In het kader van het toekomstbestendig maken van de branchevereniging kreeg de afdeling Focwa Specialisten – onder de noemer Focwa Nieuwe Stijl, lees het artikel in Automotive 1 – drie mogelijke toekomstscenario’s: samengaan met Focwa Schadeherstel, zelfstandig verder binnen de Federatie, of samenwerking met een andere partij. “De eerste optie is inmiddels afgevallen”, zegt Joosten. “We denken dat we beter de belangen van onze leden kunnen behartigen door een van de twee overgebleven scenario’s te volgen, en die zijn we op dit moment aan het onderzoeken.”

Het afvallen van een fusie met Schadeherstel en het mogelijk samengaan met Bovag, staat los van de onrust die de afgelopen maanden heerste in de top van branchevereniging Focwa, zegt Joosten. “We merken dat de leden van Focwa Specialisten hier weinig mee bezig zijn. Zij richten zich op hun business en zijn minder geïnteresseerd in dit soort perikelen.” 

Verdelen onder Bovag-afdelingen
Bij een mogelijk samengaan van Focwa Specialisten en Bovag, wordt er gekeken naar de overlap tussen de brancheverenigingen en worden de Focwa-leden waar mogelijk verdeeld onder de betreffende Bovag-afdelingen. “We bekijken gaandeweg de gesprekken wat de beste vorm is voor de partijen en of er wellicht aanpassingen moeten worden gedaan”, zegt Bovag-woordvoerder Paul de Waal.

In de gesprekken tussen Bovag en Focwa Schadeherstel zijn volgens De Waal geen nieuwe ontwikkelingen. De nieuwe schade-afdeling van Bovag groeit inmiddels gestaan, zegt De Waal. “Onze afdeling Schade heeft inmiddels zo`n tachtig bedrijven die lid zijn. En met het tempo waarop dat gaat, zou het ons niet verbazen als we eind van dit jaar de 200 leden halen.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.