Bovag: blijven saneren voor een nog beter dealerrendement

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat blijkt uit de Bovag Branchebarometer.

Volgens de branchevereniging heeft de daling van het aantal vestigingen een positief effect op het rendement per vestiging. Het totale volume aan nieuwe auto’s is in Q3 met 6 procent gestegen, terwijl de omzetgroei per vestiging 16 procent bedroeg.

Ook groei in occasions
De occasionverkopen door dealers laten een soortgelijk beeld zien. Het totale volume steeg met 2,8 procent, terwijl de occasionomzet per locatie 21,7 procent pluste. Gemiddeld werden er per verkoper 119 auto’s verkocht in Q3 2015 (waarvan 64 nieuwe en 55 gebruikte), vergeleken met 102 verkochte auto’s in het derde kwartaal vorig jaar.

Meer externe werkplaatsuren
In de werkplaats werden meer externe uren verkocht. De aftersalesomzet per vestiging steeg met 9,7 procent, waarvan ruim een kwart voor rekening komt van het gestegen aantal facturabele uren. Voor heel 2015 wordt verwacht dat per monteur gemiddeld 1.326 uren kunnen worden gefactureerd; dat zijn er 54 meer dan in 2014.

Het absorptievermogen, oftewel de mate waarin de inkomsten uit werkplaats en magazijn de kosten van het hele bedrijf dekken, is gestegen van 66 procent in Q3 2014 naar 72,1 procent in het vorige kwartaal.

Onder druk
Ondanks de betere cijfers tempert de branchevereniging het enthousiasme. “De marges op verkoop van nieuwe auto’s en onderdelen staan nog steeds onder druk”, aldus Eric Tak, voorzitter van Bovag Autodealers. “De sanering is niet ten einde, maar staat aan een nieuw begin. De resultaten verbeteren weliswaar, maar een rendement van 0,72 procent is nog altijd mager. Daarom blijft het zaak om ook te focussen op meer productiviteit en betere processen.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.