‘TNO helpt in strijd tegen dieselsjoemelaars’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Er wordt zowel met dieselpersonenauto’s als -vrachtauto’s gesjoemeld om het brandstofverbruik en onderhoudskosten te verlagen. Dit gebeurt onder meer door het roetfilter te verwijderen en de EGR-klep of de Adblue uit te schakelen. Door dit gesjoemel stoten de auto`s echter ook meer schadelijke stoffen uit.

Uit onderzoek van TNO vorig jaar bleek dat bij zes procent van de dieselauto’s en -bestelwagens het roetfilter niet werkt, terwijl daar geen foutmelding van wordt gegeven. Dit wijst op gemanipuleerde software.

Dijksma overweegt een nieuwe uitstoottest in te voeren bij de apk die moet uitwijzen of een roetfilter is uitgeschakeld. TNO is gevraagd een manier te bedenken om gesjoemel met Adblue in vrachtauto’s op te sporen, meldt de NOS. Onlangs werd bekend dat per abuis een wet is geschrapt die het strafbaar maakt om aftermarket roetfilters uit te schakelen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.