Hoogste recall-boete ooit voor Fiat Chrysler

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt de NHTSA.

FCA moet een half miljoen Dodges terugkopen. Het gaat om verschillende Ram-modellen die tussen 2003 en 2012 van de band liepen. Een te zwak uitgevoerde wielophanging kan er voor zorgen dat bestuurders de controle over hun voertuig verliezen.

Een andere maatregel is dat FCA een miljoen Jeeps, die in brand kunnen vliegen, moet terugkopen boven de huidige marktwaarde of de eigenaren ervan schadeloos moet stellen bij reparatie.

Nalatig
Fiat Chrysler heeft volgens de NHTSA te lang gewacht met het melden van deze defecten. Verder moet het concern van de NHTSA een onafhankelijk bedrijf inschakelen dat FCA gaat helpen om de processen rondom recalls te verbeteren.

De NHTSA kreeg in Amerika veel kritiek te verduren omdat het nalatig geweest zou zijn bij de problemen met de contactsloten van General Motors en de airbags van Takata. De NHTSA signaleerde de problemen te laat en lang wachtte met maatregelen tegen de fabrikanten. De maatregelen tegen FCA zijn de eerste resultaten van een strengere handhaving door de NHTSA.

Afgelopen week was FCA al genoodzaakt om in de VS 1,4 miljoen Jeeps terug te halen vanwege een lek in de software die hacken mogelijk maakt.