‘Eerste zelfrijdende auto komt niet van techbedrijf’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat blijkt uit onderzoek van occasionportal Autoscout 24 onder 8.811 Europese automobilisten, onder wie duizend Nederlandse. Vier procent van de respondenten denkt dat de eerste zelfrijdende auto door een andere sector op de markt wordt gebracht. 

Autofabrikanten daarentegen zijn meer geducht op concurrentie uit de IT-hoek, bleek eerder uit een rondvraag van persbureau Bloomberg

Voor de meeste automobilisten is de autonoom rijdende auto sowieso nog toekomstmuziek: 23 procent verwacht niet dat hij ergens de komende 25 jaar al marktrijp zal zijn. 

Verbrandingsmotor is passé
Overigens verwachten de meeste respondenten dat benzine- en dieselmotoren over 25 jaar zullen hebben afgedaan als belangrijkste aandrijving. Slechts zes procent van de deelnemers verwacht dat verbrandingsmotoren dan nog de belangrijkste aandrijving vormen. 

Ruim een kwart (27 procent) verwacht dat elektrische auto’s dan de boventoon voeren, en 24 procent zet in op hybrides. Veertien procent verwacht dat waterstof over een kwart eeuw de belangrijkste brandstof is.