Dekra: EU-doelen verkeersveiligheid moeilijk haalbaar

Redactie Redactie
• Laatste update:

De Europese Commissie wil in 2020 het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer in Europa gehalveerd hebben ten opzichte van 2010 en het aantal zwaar gewonden sterk terugdringen. Volgens Dekra is een grote inspanning vereist om deze doelen te halen.

In 2010 vielen er 31.484 dodelijke slachtoffers in het verkeer op de Europese wegen. In 2013 was dat aantal met 7,3 procent gedaald ten opzichte van 2012 en kwam uit op 26.073. Om de gestelde doelen te halen moeten de resterende jaren telkens een minstens even grote afname worden gerealiseerd.

Het ziet er echter naar uit dat de situatie aan het stabiliseren is, in plaats van verder te verbeteren. Dat blijkt uit voorlopige cijfers over de verkeersveiligheid in 2014. Zo was het aantal verkeersdoden in Duitsland in 2014 naar schatting gelijk aan het jaar ervoor of met 1 procent toegenomen. In Italië wordt uitgegaan van een verbetering van de verkeersveiligheid met 3,6 procent, maar in Frankrijk vielen er naar verwachting 3,7 procent meer verkeersdoden. In Nederland bleef het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in 2014 gelijk, bleek recent uit cijfers van het CBS.

Menselijke factor
Om de doelstelling toch te kunnen halen, zijn volgens Dekra een goede infrastructuur en regelmatige keuring van auto’s belangrijk. Ook de technologische ontwikkeling van nieuwe auto’s met steeds betere veiligheidssystemen draagt bij aan een betere verkeersveiligheid.

Maar om de ambitieuze doelen te halen, is het volgens het bureau cruciaal dat de EU zich primair richt op de menselijke factor. Er zou een grotere focus moeten zijn op risicogroepen zoals jongeren, ouderen, motorrijders en automobilisten die onder invloed zijn van drank of drugs.

EU-lidstaten moeten inventariseren welke maatregelen het meest effectief zijn in hun land. Ook vindt Dekra dat verkeersregels in Europa zoveel mogelijk moeten worden gestandaardiseerd en dat er meer aandacht moet komen voor educatie.

Bekijk het Dekra Verkeersveiligheidrapport 2015 in Feiten&Cijfers.