Rendement dealers in 2014 nihil

Redactie Redactie
• Laatste update:

Uit de barometer blijkt dat de kleine dealerbedrijven (omzetgemiddelde 4 miljoen euro) en de middelgrote (omzetgemiddelde 7 miljoen euro) een negatief rendement behaalden: respectievelijk -0,61 procent en -0,19 procent. De grote dealerbedrijven (omzetgemiddelde 19 miljoen euro realiseerden een plus van 0,28 procent. Grote dealers lijken beter te presteren dan hun collega`s. Recentelijk maakten onder meer SternBroekhuis en Wensink bekend zwarte cijfers te hebben geschreven.

Het dealerrendement is na 2009 (0,00 procent) niet meer zo laag geweest. Dat het rendement heel nipt boven de nul ligt, komt door een opleving in het laatste kwartaal van 2014.

Verder blijkt dat 45 procent van de dealers in 2014 verlies draaiden. De 10 procent van best presterende autodealers zag het rendement redelijk stabiel blijven op 3,79 procent (versus 3,99% in 2013). Nieuw en gebruikt
De daling in gemiddeld rendement ten opzichte van 2013 werd onder andere veroorzaakt door het extreem lage aantal verkochte nieuwe auto’s. In 2013 was er aan het eind van het jaar nog een flinke spurt als gevolg van de fiscale wijzigingen in 2014. De omzet uit de verkoop van gebruikte auto’s steeg wel (plus 1,5 procent). Enerzijds is er meer vraag naar occasions, anderzijds is daar ook meer focus op vanuit dealers, maar er zijn ook veel zelf geregistreerde nieuwe auto’s die korte tijd later automatisch als occasion worden verkocht. 

Werkplaats
Het gemiddelde absorptievermogen van alle dealers, oftewel de mate waarin de opbrengsten uit aftersales de totale vaste bedrijfskosten dekken, bleef in 2014 steken op 69,4 procent.

Dat is 0,8 procentpunt minder dan het jaar ervoor. In de werkplaats werd 3,9 procent minder omzet genoteerd dan in 2013, hoewel de omzet per monteur wel steeg (plus 1,25 procent), evenals het aantal gefactureerde uren per monteur (van 1.349 naar 1.371). 

Stormachtig
“Al met al stond de Branche Barometer in 2014 conform verwachting op stormachtig”, zo meldt Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. “De werkgroep van Bovag Autodealers verwacht voor 2015 geen verandering.”

Tijdens het Dealercongres op 10 maart in Dordrecht benadrukte voorzitter Eric Tak al dat de branche in heftig weer verkeert en dat een gezond rendement onder de huidige omstandigheden voor veel dealers een onhaalbare kaart blijkt. Een flinke sanering in het dealernetwerk lijkt daarmee noodzakelijker dan ooit.

Branchekenners Wieger de Bruin en Hans Groenhuijsen ontwikkelden – met in het achterhoofd de huidige brancheontwikkelingen – op aanvraag van Automotive onlangs een blauwdruk voor een fictieve nieuwkomer, Qeely.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.