Van der Kwast (Stern): minder vestigingen, leasetak verzelfstandigd

Redactie Redactie
• Laatste update:

Van der Kwast zegt niet ontevreden te zijn over de gisteren gepresenteerde jaarcijfers. “Wij dachten – net als de rest van de branche – dat 2014 een beter jaar zou worden. Dat is duidelijk niet gebeurd. Vooral Ford heeft een enorme klap gekregen.” Het Ford-cluster van Stern maakte in 2014 ruim vier miljoen euro verlies, inclusief reorganisatielasten. “Gelukkig hebben we op tijd kunnen reageren. Net zoals in 2013 bij Opel.” De overige merkclusters presteerden beter. “Bijvoorbeeld bij Mercedes, maar ook bij Volvo hebben we de zaak goed op de rit”, aldus Van der Kwast, die benadrukt dat Stern financieel uitermate gezond is.  
Leasetak verzelfstandigd, meer nadruk op aftersales
In 2015 wordt een nieuwe strategie voor de aftersalesactiviteiten uitgerold. Aart de Koning, ex-ceo van Koops Furness, werkt de strategie momenteel uit. Vooralsnog worden de Sternpoints gehandhaafd. Waarschijnlijk krijgen meerdere dealervestigingen een eigen Stern Service-balie voor budgetonderhoud. “We gaan breder inzetten op service, ook niet-merkgebonden. Maar het is nog te vroeg om al in detail te treden.”

Stern meldt dat het de leasedivisie Stern Lease in een aparte fiscale entiteit heeft geplaatst (met Stern als enig aandeelhouder). “Dit betrof een enorme operatie waarover we onder meer uitgebreid gesproken hebben met de Belastingdienst. Dit is een puur financieel strategische aangelegenheid.”
Stern wil op deze manier de groei in de leaseportefeuille vergemakkelijken. “Omdat het nu een aparte entiteit is binnen Stern kunnen we alle kanten op. Zo kunnen we de leaseactiviteiten separaat financieren. Ook sorteren we voor op mogelijke fusies en overnames. We kunnen nu bijvoorbeeld overnames deels financieren met aandelen in Stern Lease.” Het securitiseren van de portefeuille is vooralsnog niet aan de orde. “We hebben tot nu toe de groei zelf kunnen financieren.”

Financiering eindejaarspiek
Van der Kwast is gematigd optimistisch over 2015. “Wij hebben intern onze zaken goed op orde.” Grote vraag is of de economie weer enigszins opwarmt. Hij verwacht dat in de laatste maanden van 2015 er een verkoopspurt plaatsvindt. Maar de vraag is of iedere dealer daar van kan profiteren. “Die auto’s moeten wel gefinancierd worden. Wij zijn al bezig met onze voorbereidingen. Maar ik vrees dat niet iedere dealer in staat zal zijn om voldoende financieringscapaciteit te verkrijgen. Dan wordt het lastig om de piek op te vangen.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.