Wilde staking bij Belgische autotransporteur

Redactie Redactie
• Laatste update:

De chauffeurs zijn verder ontstemd over het feit dat er steeds vaker goedkope krachten uit Oost-Europa worden ingezet door de transporteur. De 120 personeelsleden willen pas stoppen met staken wanneer de directie met hen in gesprek gaat.

Loonskorting van 3,4 procent
De directie van Stobart Automotive Belgium meldt in een persbericht dat de totale loonlast van het bedrijf al anderhalf jaar twaalf procent hoger ligt dan die van “de directe concurrenten in Limburg.” 

In de Belgische media wordt gemeld dat er van het personeel een loonkorting wordt gevraagd van twaalf procent, maar volgens Stobart Automotive Belgium gaat het om slechts 3,4 procent en behoort een groepsbonus tot de mogelijkheden. Ook zegt het bedrijf harde garanties voor werkzekerheid te geven.

Geen staking in Nederland
De transporteur heeft ook zusterbedrijven in Breda en in Tsjechië. Bij de Nederlandse vestiging is geen sprake van loonkorting en wordt dus ook niet gestaakt. Wel hebben stakers een Nederlandse truck gebruikt om de poort van de Belgische vestiging te blokkeren, melden anonieme bronnen aan Automotive. Een woordvoerder bij het bedrijf in Genk kon dit niet bevestigen.

Naar verluidt zijn personeel, OR en directie al drie keer in gesprek getreden over mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Een deel van de medewerkers zou akkoord gaan met het voorstel, maar voornamelijk de chauffeurs zijn niet bereid een strobreed te wijken. 

Stobart Automotive nam twee jaar geleden transporteur Walon-Nellessen over, dat door ging als Stobart Automotive Belgium en in Breda als Stobart Automotive Netherlands. Het bedrijf heeft een grote vestiging bij de autofabriek Ford Genk, die vorig jaar dicht ging. Stobart Automotive Belgium was sterk afhankelijk van de fabrikant voor opdrachten. Ondanks dat er nieuwe opdrachtgevers waren aangetrokken (BMW en Volkswagen), voelt het bedrijf zich toch genoodzaakt sterk te bezuinigen.   

Nederlandse dealers hebben geen last van de staking. De importeurs werken met andere transporteurs. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.