Crisis in België: dealerrendement onder de 1%

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt de Belgische dealervereniging Federauto. Federauto heeft Graydon onderzoek laten verrichten naar de financiële prestaties van Belgische autobedrijven. De brancheorganisatie beschikt niet over een eigen branchebarometer, zoals de Bovag.

Uit het onderzoek van Federauto blijkt dat de return on investment met 32% daalde naar 7,6%. De solvabiliteit daalde van 23,8 naar 21,9. Hoge investeringen in corporate identity, steeds grotere voorraden en downsizing zorgen voor dalende rendementen bij onze Zuiderburen. Federauto vermoedt dat de absorptiegraad bij aftersales is afgenomen, maar beschikt niet over cijfers hierover.

`Ongezonde situatie`
In Nederland zouden veel dealers dus blij zijn met een rendement van 0,9 procent, in de Belgische media wordt gesproken van de zwaarste crisis ooit voor autodealers. De voorzitter van Federauto, Carl Veys, spreekt in de financieel-economische krant De Tijd van een “ongezonde situatie, die de komende jaren niet zal verbeteren”. Door de crisis zouden er in de Belgische autobranche 20 duizend banen op de tocht staan. Abonnees kunnen het rapport hier lezen en zelf een oordeel vellen.

Volvo-dealers scoren het best
Federauto heeft ook op merkniveau gekeken naar de prestaties. Volvo-dealers hebben met 14,9 de hoogste rentabiliteit. Zij worden gevolgd door Skoda (14,1) en Mazda (13,7). De slechtst presterende dealers zijn die van de merken Seat (-2,3), Volkswagen (2,2) en Mitsubishi (3,2). Bij Volkswagen zijn de resultaten van de importeursvestigingen van D`Ieteren buiten beschouwing gelaten omdat het bedrijf de cijfers consolideert. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.