‘Opbrengst mrb-oldtimers fors lager dan begroot’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Volgens de Stichting Autobelangen is de jaarlijkse opbrengst niet hoger dan 67 miljoen euro, wat neerkomt op 45 procent van de begrote opbrengst. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau APE naar de effecten van de nieuwe belastingmaatregelen. Eerder voorspelde de stichting zelf dat het afschaffen van de mrb-vrijstelling de staatskas 35 miljoen euro per jaar zou opleveren. Oldtimerbezitters zouden hun voertuig massaal schorsen in plaats van mrb te betalen.

Geflatteerd
De 67 miljoen euro is ook nog eens geflatteerd, zo stelt APE, omdat bij het onderzoek is gekeken naar halfjaarcijfers (het aantal voertuigen dat op 31 juli 2014 actief was). Volgens APE is het redelijk om te veronderstellen dat bij berekening aan de hand van volledige jaarcijfers de mrb-opbrengsten nog lager uitvallen. Er zitten dan bijvoorbeeld veel meer schorsingen in het bestand die bij de berekening van de mrb-opbrengsten nu niet zijn meegenomen.

Stichting Autobelangen schakelde het onafhankelijke onderzoeksbureau in ter voorbereiding op een aantal rechtszaken tegen de staat met als doel om de maatregelen terug te draaien. In overleg met de Belastingdienst is besloten om vijf zaken voor te leggen aan de rechter. De eerste proefprocedures dienen op 26 februari en 17 maart 2015.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.