Grootste Europese markten noteren verkoopstijging

Redactie Redactie
• Laatste update:

De totale autoverkoop in West-Europa is volgens het bureau LMC Automotive met 5 procent gestegen. Dat betekent dat 2014 het beste verkoop jaar is sinds 2014. Maar het bureau verwacht dat de verkopen dit jaar slechts licht zullen stijgen.

Diverse Europese fabrikantenverenigingen hebben de totaalverkopen ook bekend gemaakt. Zo steeg de nieuwverkoop in Duitsland met 3 procent naar ruim 3 miljoen auto’s. In Groot-Brittannië steeg de verkoop zelfs met 9 procent naar 2,5 miljoen auto’s. Volgens LMC is dit resultaat – het beste sinds 2004 – mede te danken aan de goedkope financieringen die aan consumenten zijn verstrekt.

Frankrijk klampt niet aan bij de twee grootste automarkten: de nummer drie kwam niet verder dan een stijging van 0,3 procent en een totaal van 1,8 miljoen verkochte personenauto’s. In Italie steeg de verkoop met 4 procent naar 1,4 miljoen auto’s, in Spanje steeg de verkoop dankzij een sloopregeling met 18 procent naar een kleine 900 duizend voertuigen. In Nederland daalden de verkopen met bijna 7 procent.

Volgens zowel consultancy LMC als E&Y duiden de stijgende verkopen op een broos herstel; de verwachting is dat de groei op de meeste markten dit jaar afvlakt.

Ook de Europese fabrikantenvereniging Cecra verwacht dat 2015 geen spetterend verkoopjaar wordt