Stern boekt bescheiden winst over eerste drie kwartalen

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het operationeel bedrijfsresultaat over de eerste drie kwartalen van 2014 is € 4,7 miljoen, tegenover € 8,5 miljoen over dezelfde periode in 2013. De reorganisatielasten zijn € 1,9 miljoen (2013: € 3,5 miljoen).

In het derde kwartaal van dit jaar veroverde de afdeling Stern Dealers in een dalende markt wel meer marktaandeel: dat steeg met 0,7 procentpunt naar 5,7 procent. De afzet van nieuwe auto’s steeg bij Stern juist met 8,8 procent naar 4.846 stuks. Bij bedrijfswagens steeg het marktaandeel van 6,8 naar 8,4 procent.

Ook het aantal leasecontracten in de divisie Financial Services steeg, met 13,8% tot een kleine achtduizend contracten. De verhuurvloot is in 2014 met 3,9% toegenomen tot 2.156 voertuigen. Over Sternschade en Sternrent wordt slechts gemeld dat beide divisies ‘relatief goed’ draaien.

Verder meldt Stern dat de kostendaling (het aantal fte werd met 4,1% teruggebracht naar 1.916) wordt gedempt door onder andere een cao verhoging per 1 augustus 2014 van 1,5% en door hogere sociale lasten.

Stern verwacht al met al dat het resultaat na belastingen ook over het gehele jaar positief blijft, met inbegrip van kosten door lopende reorganisaties.

Verdere kostenbesparingen
“Voortgaande kostenbesparingen, licht betere aftersales en meer accent op verkoop van gebruikte auto’s moeten de resultaten op een behoorlijk peil houden”, meldt het bedrijf. De in het eerste halfjaar van 2014 ingezette reorganisatie van Ardea Auto wordt doorgezet; er zijn inmiddels drie vestigingen van gesloten. De administratieve afdelingen van Ardea Auto zijn versneld samengevoegd in Hoofddorp “om de organisatie efficiënter te maken en het aantal indirecte medewerkers verder te reduceren”.

Ook Heron Auto heeft in het 3e kwartaal een vestiging gesloten en diverse andere Stern Dealers bouwen hun personeelsbestand verder af.

Verder meldt het bedrijf dat het businessmodel van de universele garageformule SternPoint wordt aangepast “met meer accent op het binnenhalen van werk”.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.