Label belangrijk bij 56% van bandenaankopen

Redactie Redactie
• Laatste update:

Hierbij weegt de score voor grip op nat wegdek het zwaarst: 52% van de Europese respondenten vindt dat een belangrijke eigenschap. Kort daarna volgt rolweerstand (47%) en extern afrolgeluid (41%). 

Rondetafeldebat
Verder bleek dat consumenten het label duidelijk genoeg vinden. “Respondenten gaven aan dat de betekenis van het label duidelijk was. Het spreekt voor zichzelf”, aldus Lie Junius, directeur public affairs bij Goodyear Dunlop.

In het onderzoek werd ook gekeken naar hoe het verkoopkanaal omgaat met het label. Junius: “Veertig procent van de verkopers zei dat ze alleen het label gebruiken in hun verkoopstrategie. De meesten richten zich op meerdere aspecten, zoals prijs, merk en resultaten uit consumententests.” 

De resultaten van het onderzoek werden vandaag gepresenteerd tijdens een rondetafeldebat in Brussel dat Goodyear Dunlop organiseerde met verschillende stakeholders en beleidsmakers. Hier werden de eerste bevindingen besproken na een jaar bandenlabel. 

Opstartproblemen
In eerste instantie waren bandenfabrikanten kritisch over de mate waarin het label werd opgepikt. Dit had mede te maken met het feit dat het label werd ingevoerd in november, tijdens het winterbandenseizoen. Winterbanden presteren per definitie slecht op nat wegdek wanneer ze goed grip op ijs en sneeuw leveren. De labels geven hierdoor een vertekend beeld van de kwaliteit van deze banden.

Hier moet in de volgende fase van het label meer aandacht voor komen, zegt Michael Staude, general manager tyres and wheels bij TÜV SÜD. “Vanaf 2016, als de volgende fase ingaat, moet er meer informatie komen over de prestaties van winterbanden. Het label voegt voor dit segment nu niets toe. We moeten er de tijd voor nemen om ze wel verglijkbaar te maken.” 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.