Dealerrendement daalt opnieuw

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het rendement van de 10 procent best presterende dealerbedrijven komt uit op 4,66%. Het teruglopende rendement is vooral te verklaren door de gekelderde nieuwverkoop, die 30 procent onder die van vorig jaar lag. De brutowinst op de verkoop van nieuwe auto’s daalde met 21,5 procent.

Occasions: meer marge
De brutowinst op gebruikte auto’s steeg daarentegen met 53,8 procent, bij een dalende omzet (-2,4%). Een mogelijke verklaring is de schaarste op de occasionmarkt.

De dealers vergrootten volgens de Branchebarometer hun marktaandeel in de verkoop van gebruikte auto’s aan particulieren; dit steeg van 29,7% naar 31,6% in het eerste kwartaal.

De omzetdalingen in werkplaats, magazijn en bij overige activiteiten bedroegen respectievelijk 6,6 procent, 7 procent en 7,4 procent. De totale omzet daalde met 15,6 procent.

Absorptieratio start laag
De absorptieratio (de mate waarin het resultaat op aftersales de totale vaste kosten van het dealerbedrijf dekt) ligt in het eerste kwartaal van 2013 op 70,5%. Over heel 2012 kwam deze ratio op 70,1%. Dit is een ongunstig signaal, aldus de Bovag, omdat de absorptieratio normaliter daalt in de loop van het jaar. In het eerste kwartaal is de absorptieratio op het laagste niveau sinds jaren.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.