‘Bodem in zicht voor schadebranche’

Redactie Redactie
• Laatste update:

WA-markt stabiel, `gestuurd` daalt
In de publicatie staat het werkaanbod daalt, hoewel dit per segment nogal kan verschillen. Vooral de schadegestuurde stroom en het aanbod via de leasevloot daalt, terwijl het WA-segment volgens de bank stabiel blijft. Volgens de bank ligt de oplossing meer in het zoeken naar alternatief werk, zoals samenwerking met bouwbedrijven, klusbedrijven en industrie, bijvoorbeeld voor het spuiten van keukenkastjes in de luwe uren.

Ondanks de daling in werkaanbod bleef het aantal schadeherstellers gelijk, terwijl de markt vraagt om een sanering, aldus de bank. Door een lage financieringslast en een relatief goede vermogens- en liquidatiepositie is een echte veldslag nog uitgebleven. Dit jaar denkt de Rabobank echter dat de bodem van het eigen vermogen voor veel bedrijven in zicht komt.

Weinig flexibel
Vooral de middenmoot staat voor een keuze. Veelal zijn deze bedrijven aangesloten bij een keten en zijn vaak voldoende efficiënt georganiseerd om de ups en downs van de markt te kunnen opvangen. Wel is deze groep slecht bestand tegen volume-uitval vanuit de gestuurde schadestroom. De efficiënte organisatievorm werkt flexibiliteit tegen, aldus de Rabobank. De meer lokaal georiënteerde kleinere hersteller kan veel beter inspelen op veranderende trends en zoekt de samenwerking met branchevreemde partijen vaker op.

De Rabobank ziet daarom kansen wanneer een bedrijf op zoek gaat naar andere business, naast het verder versterken van haar positie in de gestuurde schadestroom. Het vakmanschap en de apparatuur zijn ook geschikt voor andere delen van de markt. Denk hierbij aan spot repair, kunststofreparatie, quick repair, cosmetisch hertstel en reconditionering.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.