Bandenlabel officieel gelanceerd

Redactie Redactie
• Laatste update:

Controle
Rob Cuelenaere, clustercoördinator voertuigemissies, gaf namens het ministerie meer informatie over de praktische uitvoering van de bandenlabelwetgeving die per 1 november effectief wordt. De communicatie over het label ligt vooral bij de branche, zegt hij. “Het rijk brengt alleen de kernboodschap over via haar website, en middels factsheets en interviews.”

Vorige week werd al bekend dat de controle op de handhaving bij de Inspectie Leefomgeving en Transport ligt. “Die gaat risicogestuurd handhaven”, zegt Cuelenaere. “Als de branche naleving van het label voortvarend oppakt, zullen ze weinig last hebben van ILT. Als blijkt dat de wet slecht wordt nageleefd, dat gaan we intensief handhaven. Worden er dan boetes uitgeschreven? Dat is niet uitgesloten. Maar dat doen we niet vanaf dag 1. Eerst gaan we kijken naar wat er precies mis gaat en hoe we dat gezamenlijk kunnen verbeteren.”

Parameters
Ruud Spuijbroek, algemeen secretaris  van Vereniging Vaco, ging ook in op de communicatie rond het label. “De geschiedenis van het bandenlabel zoals we het vandaag presenteren reikt terug naar 1999, toen er werd gesproken over de S-markering (voor stille banden, red). Er zijn sindsdien heel wat gesprekken gevoerd tussen de branche, Den Haag en Brussel die ertoe hebben geleid dat het kenmerk stille band is uitgebreid met de parameters veilig en nog wat later zuinig.” 

Vandaag is de officiële startdatum voor de communicatie naar ondernemers. Vanaf 1 november moeten alle bandenverkopende bedrijven de labelwaardes van banden die na 1 juli zijn geproduceerd, communiceren naar klanten. De implementatiedatum is ongelukkig gekozen, vindt Spuijbroek: “Het is de drukste tijd van het jaar voor de bandenservicebedrijven. Ze zullen dus alle zeilen bij moeten zetten.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.