Omzet aftermarket stijgt, volume daalt

Redactie Redactie
• Laatste update:

Vier marktleiders
In de Branchethermometer worden sinds twee jaar de omzetten en verkoopvolumes van de vier grootste marktpartijen – Sator (Van Heck en Havam), AD Nederland, Brezan en Kühne – gemeten. Met een gezamenlijk marktaandeel van circa 80 procent worden de cijfers van deze partijen als representatief voor de gehele branche beschouwd. Uit concurrentieoverwegingen (de bedrijven leveren hun gegevens in bij een notaris) hanteert RAI Vereniging voor de thermometer in plaats van bedragen en aantallen indexcijfers. Het eerste kwartaal van 2010 geldt als 100.

In verkochte eenheden kwam het eerste kwartaal van 2012 uit op indexcijfer 99, tegenover 102 in 2011. De totale omzet bleef gelijk ten opzichte van vorig jaar (104). “De thermometer geeft een betrouwbaar beeld van de ontwikkelingen in de aftermarket”, zegt Martijn van Eikenhorst, adjunct secretaris van RAI Vereniging afdeling Autovak. “Tegelijkertijd is het voor ons ook een middel om aan onze leden te laten zien wat we als branchevereniging doen.”

Veren
In vergelijking met 2011 werden er in het eerste kwartaal van 2012 vooral meer accu’s verkocht. Index 137 tegenover 73 in Q1 2011, zo meldt Autokompas, het vakblad voor de aftermarket. Ook met de kabelsets en bobines ging het goed in vergelijking met het jaar ervoor, 136 tegenover 113 in 2011 (aantallen) en 151 tegenover 118 (omzet).

De verkoop van veren en uitlaten daalde het hardst. Zowel de omzet als de verkoopaantallen van de veren is sinds vorig jaar bijna gehalveerd. Ook bij de uitlaten daalden de omzet en verkochte eenheden onder het niveau van 2010.

In de Branchethermometer wordt de marktontwikkeling weergegeven van de volgende productgroepen: bougies, gloeibougies, distributieriemen, distributiesets, filters, gloeilampen, katalysatoren, koppelingen, oliën en vetten, radiatoren, remblokken, remschijven, ruitenwissers, schokdempers, sensoren, spanrollen en geleiderollen, starters en dynamo`s, stuurdelen, turbo`s, waterpompen, wielremzadels, wiellagers en wielremcilinders.

Bekijk het gehele rapport in de rubriek Feiten en Cijfers.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.