Branche opgelucht: overgangsregeling voor btw-berekening

Redactie Redactie
• Laatste update:

De overgangsregeling houdt in dat tot 1 oktober voor de btw-berekening gebruik mag worden gemaakt van de oude bpm-afschrijvingtabel. Dit geeft bedrijven voldoende tijd om hun software aan te passen. Op 1 oktober moest de software toch al aangepast zijn aangezien dan de btw dan wordt verhoogd van 19 naar 21 procent.

Damage control
“We zijn blij dat we binnen zo`n korte tijd deze overgangsregeling hebben kunnen treffen”, zegt VNA-directeur Renate Hemerik. “Het is echter een typisch geval van damage control want de regeling neemt de pijn van de gevolgen voor de markt niet weg.”

Door de nieuwe bpm-afschrijvingstabel wordt het gunstiger om auto’s te importeren en de rest-bpm op auto’s die worden geëxporteerd daalt. Deze effecten hebben onder meer direct gevolgen voor de restwaarde van leaseauto’s. 

Doorberekenen
Rob Henneveld van Global Automotive Consultancy ziet het allemaal minder somber in dan de VNA en Bovag. “De afbouw van de bpm moeten we als branche toejuichen want uiteindelijk willen we er allemaal van af.”

Hij betwijfelt of restwaardes hierdoor echt gaan dalen. “De waarde van een occasion wordt bepaald door de markt, niet door de fiscale component. Deze maatregel hoeft dus niet direct tot een verlaging van de occasionprijzen te leiden.” 

En mocht dat wel gebeuren, dan nog is er volgens Henneveld niet zo veel aan de hand. “Ik verwacht dat leasemaatschappijen dit gaan doorbelasten naar de klant. Het is namelijk een overheidsmaatregel en volgens veel contracten mogen deze doorbelast worden.” 

– update – 
Inmiddels is de nieuwe tabel gepubliceerd in de Staatscourant, maakt VNA bekend. 

Lees meer over de gevolgen van de nieuwe bpm-afschrijvingtabel in de nieuwe Automotive die volgende week verschijnt.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.