Moody’s negatiever over Leaseplan

Redactie Redactie
• Laatste update:

De langetermijn kredietwaardigheid van Leaseplan werd met twee stapjes verlaagd tot Baa2. LeasePlan is nog maar twee stappen verwijderd van de zogenoemde `non-investment grade` status, ook wel junk genoemd. Een lagere kredietwaardigheid betekent doorgaans dat geld aantrekken duurder wordt.

De afwaardering van de Nederlandse instellingen heeft alle te maken met de economische omstandigheden in Europa en de blootstelling van de banken daaraan. Maar bij Leaseplan ziet Moody’s nog andere beren op de weg.

Restwaarderisico’s
Zo waarschuwt de kredietbeoordelaar voor de restwaarderisico’s, “die inherent aan autolease zijn.” Bovendien stelt Moody’s dat Leaseplan in het huidige klimaat te maken heeft met een slappe occasionmarkt en een afnemende kredietwaardigheid van het bedrijfsleven.

In 2008 verloor Leaseplan ruim 66 miljoen euro bij het remarketen van haar leaseauto`s.

Wel zegt Moody’s dat Leaseplan al bewezen heeft dat het bedrijf hogere rentelasten weet door te berekenen aan zijn klanten zonder dramatische gevolgen. En de kredietbeoordelaar prijst de sterke diversificatie van het bedrijf; zowel gekeken naar het klantenbestand als de geografische spreiding van de activiteiten. 

Bij de beoordeling van Leaseplan heeft Moody’s geen rekening gehouden met steun vanuit meerderheidsaandeelhouder Volkswagen Financial Services. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.