Wij zijn automotive
Automotive werkplaats | Nieuwsbrief | Colofon | Adverteren | Abonnement 
Online Adverteren
Vakblad adverteren
Bezig met laden...
Klik om te vergroten

Point-one krijgt 5,2 miljoen voor autochipstudie

16-12-2010 12:03

De technische onderzoeksgroep Point-one ontvangt 5,2 miljoen euro subsidie voor studies naar sensortechnieken in chips, die de verkeersveiligheid bevorderen en CO2-uitstoot beperken. Aan het internationale onderzoeksproject werken vier Nederlandse organisaties mee: de bedrijven NXP en Boschman Technologies en de kennisinstituten TNO en M2i.

Doel
Agentschap NL, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie draagt € 3,2 miljoen bij, de andere €2 miljoen is afkomstig van de Europese Commissie. Het geld is bestemd om voor de automotive-industrie slimme sensoren te ontwikkelen en chips betrouwbaarder en duurzamer te maken. Het doel dat hiermee bereikt moet worden is 1 tot 2 procent minder economische schade vanwege verkeersongevallen. Volgens Fred van Roosmalen, vice-voorzitter van de vereniging Point-one, bedraagt deze schade rond de €3,6 miljard per jaar.

Veiliger
Verder moeten verbeterde sensoren en chips de wereldwijde CO2-uitstoot beperken. Waneer deze doelstelling gehaald moet zijn, is niet te zeggen, want het kan jaren duren voordat de chips door de auto-industrie zijn gekocht en geïntegreerd in auto’s. “In een auto zitten inmiddels honderden chips", licht Van Roosmalen toe. "Door chips en sensoren slimmer te maken, kan een auto zuiniger maar ook veiliger worden gemaakt. Aan dit stuk van het project werken vooral TNO en Boschman. Het andere deel van het onderzoek richt zich op de kwaliteitsverbetering van de chips. Hierin werkt NXP samen met M2i en TNO.

Voortgang
Kwaliteitsverbetering draagt bij aan de veiligheid, want de veiligheidssystemen van auto’s zijn van chips afhankelijk. En betere chips verlengen de leversduur van auto’s, wat bijdraagt aan de duurzaamheid.” Point-one is een open vereniging die 170 leden telt. Dit zijn producenten in de nano-elektronica, maar ook kennisinstituten en zogeheten associates. Deze laatste groep bestaat uit bedrijven of personen die zelf niets produceren of onderzoeken, maar wel geïnteresseerd zijn in de voortgang van technologische ontwikkelingen, zoals consultants.
Het Point-one-project waarvoor de €5,2 miljoen subsidie is gekregen, is slechts een klein onderdeel van alle r&d-activiteiten van de vereniging.

Reageer Doorsturen
Overige berichten
Maak Automotive uw homepage | Nieuwsbrief | Colofon | RSS-feeds


website realisatie CyberNed Internet Services