Kühne en Koni uit elkaar

Redactie Redactie
• Laatste update:

Koni zegt te hebben gekozen verder te gaan met één distributiepartij in plaats van twee. Volgens de fabrikant draagt dit bij aan de strategie van het bedrijf het merk weer levensvatbaar te maken. “De nieuwe distributiestructuur moet voor meer duidelijkheid in de markt zorgen, de communicatielijnen verkorten en een betere ondersteuning bieden aan de gehele keten”, zegt Marcel Kwakkel, sales & marketingmanager bij Koni.

Kühne op haar beurt, zegt zelf het initiatief te hebben genomen afscheid te nemen van het merk. "Koni is altijd een sterk merk geweest, maar de laatste jaren heeft het de aansluiting bij de vervangingsmarkt verloren. De Koni-dempers staan nu meer als een accessoire in de markt. Daarom hebben we in goed overleg met Koni besloten ons terug te trekken", aldus Kühne-directeur Dinno van Breugel.

Efka
Hiermee is Efka Import exclusief distributeur geworden van Koni in Nederland. Volgens de distributeur levert dit Koni vooral marketingvoordeel op. “Het is voor ons als relatief kleine organisatie makkelijker om het merk Koni actief in de markt te zetten. Ook omdat dit het enige merk schokdempers is dat we vertegenwoordigen”, zegt Frank Klaassens, directeur van Efka Import. Efka wil Koni breed onder de aandacht brengen. “De afgelopen jaren vertegenwoordigden we het merk vooral in nichemarkten als tuning. Nu zijn we in gesprek met grote grossierketens om de dempers bij meer doelgroepen onder de aandacht te brengen”, zegt Klaassens. “We kunnen niet concurreren met de grote merken, en dat willen we ook niet. We richten ons op de kleine groep automobilisten die meer comfort of sportiviteit willen en bereid zijn hiervoor te betalen.”

Bij Koni wordt momenteel een reorganisatie doorgevoerd waarbij ongeveer de helft van de banen in de fabriek in Oud-Beijerland verdwijnt. Tegelijkertijd investeert het internationale moederbedrijf ITT in de automatisering van het productieproces waardoor de Nederlandse locatie van Koni een technologisch kenniscentrum wordt en de productie van de automotive onderdelen in Nederland kan blijven.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.